Vogelbescherming Vlaanderen (VBV) lanceert opnieuw zijn 'Schiet-in-actie'-actie. Zij maken mensen nodeloos bang door te zeggen dat hun tuintje of het speelpleintje in de buurt, ingekleurd staat in een jachtplan. Hoe zit dat nu eigenlijk?
Even schetsen: Vroeger kreeg je als jager meestal een mondelinge toestemming van een grondeigenaar om op zijn gronden te jagen. Die gronden werden dan ingekleurd in een jachtplan dat doorgestuurd werd naar het Agentschap Natuur & Bos en al dan niet goedgekeurd werd. Die toestemming werd jaarlijks stilzwijgend hernieuwd. Helaas worden bij de verkoop van gronden, de gegevens van de nieuwe eigenaar(s) niet aan de jager doorgegeven. De jager weet dus nooit wanneer een stuk grond verkocht wordt waar hij/zij jachtrecht op had/heeft. Hij wordt ook niet op de hoogte gebracht. Door de GDPR-wetgeving kan hij dat niet eens zelf opvragen bij het kadaster. Het gaat dus absoluut niet om kwade wil zoals VBV zegt, maar wel om wettelijk gebrek aan mogelijkheden.
Een voorbeeld: een landbouwer die een overeenkomst heeft met jager Wim, verkoopt een perceel van enkele hectares aan een bouwpromotor. Deze laat de bestemming van de grond wijzigen naar bouwgrond en zet er een woonwijk op. De promotor, noch de landbouwer geven die info door aan Wim omdat ze er niet bij stilstaan dat er een jachtrecht op de gronden zit. Uiteraard zal de jager niet meer jagen op die gronden als er huizen staan, maar er staat ook geen straf op het ingekleurd laten van die gronden.
Vogelbescherming wil nu dat tegenover elk ingekleurd perceel dat op een jachtplan staat, een schriftelijk contract staat. Nogmaals: een jager kan net door de GDPR-wetgeving onmogelijk weten wie eigenaar is van een perceel. Weet ook dat een jager nooit ongevraagd in jouw tuin of op het speelterrein van de gemeente zal komen schieten (cfr. artikel 7 van het Jachtdecreet 1991). Heb jij het wel al meegemaakt, verwittig dan onmiddellijk de politie en/of ANB. Veel gemeentes doen ook beroep op jagers als bv konijnen schade aanrichten aan sportterreinen (zie link) of op gemeentegronden. Uiteraard is dat niet enkel met een vuurwapen, maar dat kan bv op begraafplaatsen ook met een roofvogel of fret.
Sinds de digitalisering van de jachtplannen, kan een jager tegenwoordig enkel nog gronden inkleuren als hij daar een schriftelijk bewijs van de eigenaars van heeft waar alle kadastrale percelen op staan. Maar ook in dit geval: worden die gronden verkocht, dan kan de jager dat onmogelijk weten en moet hij op de goodwill van de verkoper rekenen. Jagers daarvoor afstraffen zoals VBV vraagt, is gewoon veel te kortzichtig en populistisch.
Moet je nu onmiddellijk gaan kijken op geopunt en je eigendom direct laten uitkleuren als je ziet dat die is ingekleurd? Nee. Weet dat ook jij kan beroep doen op een jager als je schade of last hebt van bejaagbare diersoorten. Dat kan ook nog als je je eigendom laat uitkleuren, maar de hele papierwinkel om de aanvraag van bestrijding te doen, zal dan op jouw schouders komen te liggen en je zal er toch ook een jager voor moeten inschakelen.
Kan jager Wim van in het voorbeeld zelf in actie schieten en gronden waar hij niet kan op jagen laten uitkleuren? Jawel. Omdat woonwijken en dorpskernen fysiek niet bejaagd kunnen worden en omdat VBV met hun actie de jacht in een slecht daglicht probeert te plaatsen, roept Jagersliga* als jachtbelangenverenigingen jagers op om zelf in actie te schieten en alles uit te kleuren waar niet gejaagd kan worden.
Heb je vragen? Aarzel niet en mail naar kristof@jachtsite.be of bel 0496 407 808.
Met weidelijke groet,
Kristof Vandewoestijne
* Eind 2020 heb ik samen met Ć©Ć©n van mijn beste jachtvrienden de nieuwe jachtbelangenvereniging Jagersliga vzw opgericht. Jagersliga heeft ondertussen in elke provincie een teamwerking en telt op 2 jaar tijd, reeds meer dan 2.000 leden.
Comments