
Kauwenknabbels
Het belang van beheer
Kraaien, kauwen en eksters zijn indrukwekkende vogels: slim, vindingrijk en belangrijk in het ecosysteem. Maar wanneer hun aantallen te groot worden, brengen ze ook serieuze problemen met zich mee.
𝐁𝐢𝐨𝐝𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐞𝐢𝐭 𝐨𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐝𝐫𝐮𝐤: Ze plunderen nesten van zangvogels en bedreigen zo kwetsbare vogelsoorten.
𝐒𝐜𝐡𝐚𝐝𝐞 𝐚𝐚𝐧 𝐥𝐚𝐧𝐝𝐛𝐨𝐮𝐰: Ze vernielen gewassen en veroorzaken economische schade voor boeren.
𝐎𝐯𝐞𝐫𝐥𝐚𝐬𝐭 𝐢𝐧 𝐝𝐨𝐫𝐩𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐞𝐝𝐞𝐧: Denk aan lawaai, vuilnisoverlast en agressief gedrag in broedseizoenen
Verantwoord beheer helpt om de balans in de natuur te herstellen én de schade te beperken. Daarbij zetten we altijd in op zorgvuldige, wettelijke en diervriendelijke methodes. Samen zorgen we voor een gezond evenwicht tussen mens, dier en natuur! Uiteraard zijn deze vogels ook eetbaar. Hieronder het recept dat ik zelf al tientallen keren gemaakt heb en waar vrienden (ook jagers) heerlijk van eten.
Kauwenknabbels met een perfect krokante korstje maak je in een handomdraai!
-
Snij de filetjes in 2-3 stukjes.
-
De stukjes vlees rondom goed bedekken met bloem (klop overtollige bloem eraf), dan door eiwit en vervolgens door paneermeel. De bloem zorgt ervoor dat er meer ei aan het vlees blijft plakken, het ei maakt dat er meer paneermeel blijft zitten.
-
Druk het paneermeel lichtjes aan, zodat het straks niet meteen loskomt in de pan.
-
Bakken in flink wat olie of geklaarde boter (het paneermeel slorpt veel vetstof op) en laat de vetstof niet té heet worden, zodat het paneermeel niet verbrandt.
-
Draai pas om als de zijkanten bruin beginnen te worden. Zet geen deksel op de pan, dan wordt het paneerlaagje niet krokant. Bak maar één keer aan elke kant.
-
Laat daarna uitlekken op keukenpapier. Kruiden kan vóór je gaat paneren, of meng de kruiding door het paneermeel.
-
Serveer met een tartaar- ketchup- of aiolisausje en smullen maar!
Heb jij ook een origineel recept van wild?
Mail het naar kristof@jachtsite.be en we delen het hier ook.
