top of page

Rewilding Drum

JACHTSITE & MORE

Bert Poffé's boeiend verhaal over jager-verzamelaars, voeding, bushcraft, beweging,...

Bert Poffé

+32 (0)477 300 524

Bert, op je website lezen we : ontdekkingsreiziger en lifestyle coach,

maar nu ook aspirant jager?

Avonturen en ontdekkingsreizen zijn mijn passie. Beroepshalve ben ik Life coach, Rewilding lifestyle coach beter gezegd. Tijdens onze vele reizen naar o.a. Canada, Mongolië, Lapland of Groenland was er steeds de drang om naast het avontuur en de sportieve uitdaging, te leren van de natuurvolkeren die in die prachtige wilde ongerepte, maar ook soms barre streken harmonieus wisten, ik moet zeggen weten, want er blijven er hier en daar toch nog over, te leven.

Al in mijn kindertijd was er de passie voor de volkeren van Noord-Amerika. Die interesse ging toen al veel verder dan alleen maar met pijl en boog spelen. Wat aten ze? hoe kleden ze zich, hoe reisden ze, en welke jachtmethoden hanteerden ze? Allemaal vragen die ik nog voor het internet tijdperk, via tientallen prentboeken en encyclopedieën trachtte te achterhalen. Ik besef nu dat ik toen al bezig was met ruiling.

Niet zo gek lang geleden besloot ik ook de koe bij de horens te vatten en te gaan jagen. Ik spreek op reilden workshops, coachings en events over het model van jager-verzamelaarsgroepen. Maar dat bleef tot nu vooral bij antropologische theorie. Ik wilde al langer gaan jagen, (en vissen) maar hakte onlangs pas de knoop door om het ook effectief te gaan doen. Voorlopig moet ik dus nog de opleiding volgen en examens afleggen.

​

​

​

​

​

Wat is rewilding?

Momenteel doet o.a. Rewilding Europe vele lovenswaardige inspanningen om Europa opnieuw wat wilder te maken. Ze steken de natuur waar kan een handje toe om oorspronkelijke fauna en flora opnieuw een plaats te geven, minder wel afgelijnde perkjes en parkjes met uitheemse soorten, maar meer semi of echte wildernis zeg maar. Een gedachtengoed waar wij 100% achterstaan.

Alleen denken wij dan dat ook, of misschien zelfs eerst, de mens ook wel wat rewilden kan gebruiken. Daar gaan wij met volle overgave voor. Voor ons is rewilding dus een manier van leven, geïnspireerd op natuurvolkeren, nomaden en jager-verzamelaars, met als doel, gezond, vrij en blij, sterk en ja, ook wat wilder, door het moderne leven te stappen.

​

Nomaden, natuurvolkeren, jager-verzamelaars, wat kunnen ze ons bijbrengen?

Héél veel zou ik zeggen. We zijn allen nakomeling van jager-verzamelaars. De wetenschap en drang naar ‘vooruitgang’ heeft ons veel bijgebracht. Maar we zijn een gezonde grens voorbijgeschoten. Ons jager-verzamelaars DNA echter is nog bijna onaangeroerd gebleven. Zowel fysiek als mentaal vraagt ons lijf dezelfde dingen als duizenden jaren geleden. Maar bij de intrede van de grootschalige en industriële landbouw lijkt onze levenswijze  in niets nog op de manier van levens van onze voorouders.

 

We leven vandaag, of dat denken we toch, in een constante comfortzone, een vals gevoel van welbehagen. Zodra het wat te koud, te warm, te vochtig, te droog of te nat is gaan we zeuren. Zonder het te beseffen mishandelen we ons lijf en ledematen. We eten fastfood, slapen veel minder, bewegen nog amper en laten ons opfokken door een wereld die meer virtueel dan reëel is.

Ondanks alle Westerse welvaart voelen mensen zich niet goed in hun vel, stress, burn- en bore-outs, obesitas en andere welvaartziektes zijn aan de orde van de dag. Onze huidige levenswijze zorgt er voor dat we de connectie met onze ‘natuurlijke’ habitat zijn verloren. We hollen onszelf 24/7 voorbij en zelfs ontspanning moeten we consumeren tegen een hels tempo. De gekste cardio machines beloven je de neveneffecten van de troostgebakjes snel weg te doen smelten. En voor alles is er ook wel één of ander pilletje.

 

Natuurvolkeren leven in constante verbinding met hun natuurlijke omgeving, met zichzelf en met hun clan. Leven in de natuur wordt soms voorgesteld als hard, gevaarlijk en zelfs dodelijk. Het is echter bewezen dat onze voorouders, en dan spreek ik over de tijd voor de industriële revolutie, helemaal niet zo ziekelijk en zielig rondliepen als we ons zelf willen doen geloven en dat ze ook helemaal niet zo jong overleden.

Jager-verzamelaars zien natuur niet als een pretpark waar ze eens kunnen doorwandelen. Ze maken actief deel uit van die natuur, net zoals de planten, dieren, rivieren en zonnestralen. Natuur is geen recreatie. Natuur, dat zijn wij!

​

Wat doet rewilding met een mens ?

Rewilding is niet de gouden toverformule die je verlost van alle mogelijke problemen. Wel geloven wij dat het een afdoend tegengif is tegen de neveneffecten van onze huidige westerse levensstijl, obesitas, depressie, stress, burn- en bore-out, enz… Mensen tonen dat voeding uit de natuur, zo weinig mogelijk behandeld en/of verpakt niet alleen lekker is maar ook gezonder, Sporters tonen dat een heuse workout ook kan in een bos met het eerste het beste natuurlijke materiaal dat je rond je vindt, hen bewust maken dat de planeet niet stopt met draaien als je je gsm even niet bij je hebt of regelmatig bewust offline gaat. Via bushcraft en survival technieken bewijzen dat een mens, eens zijn basisbehoeftes zijn ingevuld, niet veel meer nodig heeft. Al dat doet een mens rust vinden en reconnecteren met zichzelf.

Wij geloven dat rewilden je sterker, blijer, gezonder en ook wat wilder maakt. De ontspannen blik, blozende wangen, brede glimlach en feedback van de personen waarmee we werken liegt er alvast niet om. Ze willen meer van dat.  Een klein duwtje in de rug door ons geeft hen de nodige boost.

​

Voeding, beweging, reconnectie, bushcraft en survival, mindfulness, mindset...

Een hele boterham? 

Een botherham is niet per sé mijn favoriete voedingsmiddel, 😊  maar het klopt. Wat ons betreft is elk van die thema’s een belangrijk onderdeel van de rewilding levensstijl. We kennen héél veel mensen die gepassioneerd bezig zijn met één of twee van al deze dingen. Maar laat één van die thema’s achterwege en er ontbreekt iets. Steeds is natuur de rode draad, voeding uit de natuur, bewegen in de natuur, reconnecteren met de natuur, bushcraft en survival, comfortabel leren leven in en met de natuur, mindfulness, de natuurlijke balans terugvinden.

Wie komt bij jullie zoals aankloppen voor hulp of inspiratie?

Mensen van heel divers pluimage, zeer uiteenlopend qua interesses en achtergrond. Ook de ‘problematiek’ waar ze mee te kampen hebben loopt sterk uit elkaar. Vermageren, fitter worden, ontstressen, ééns iets anders ontdekken, problemen thuis of op het werk,.. Noem maar op. Steeds is rewilding ons recept. We beloven geen mirakels, wel de aanzet tot een levensstijl die tegelijkertijd wat avontuurlijker én wat rustiger is. Mensen die bereid zijn zich te verdiepen in rewilding worden op één of andere manier allemaal een beetje ontdekkingsreiziger. Ze ontdekken dat er alternatieven zijn voor die rat race.

​

Hoe zijn jullie er toe gekomen deze levensstijl aan te nemen en te promoten?

Op een bepaald moment leefde ik van expeditie naar expeditie, van avontuur naar avontuur, steeds opnieuw op zoek naar dat nomadische jager-verzamelaarsbestaan. Terug thuis wist ik niet van welk hout pijlen maken, ik snakte onmiddellijk naar een volgend project. Een beetje vergelijkbaar met hoe veel mensen het aanvoelen als het over hun vakantie gaat; leven van weekend naar weekend, van zomervakantie naar herfst- naar wintervakantie, en tussendoor maar mééhollen in die ratrace, werken, werken, haasten, haasten, haasten, want de volgende vakantie, het enige moment van deconnectie, moet uiteraard wel betaald worden.

​

Op een dag besloot ik abrupt daar verandering in te brengen. Het is makkelijk reconnecteren eens in Alaska, Mongolië of Lapland, maar hoe pak je dat hier aan, in je eigenste betonnen West-Europese leefwereld? Die uitdaging ging ik samen met Kiki met veel goesting aan. We hebben er nog geen seconde spijt van gehad. Let wel, rewilden is een werkwoord, het blijft voor ons elke dag creatief zoeken hoe de natuur een plaats te geven in ons bestaan en de rat race steeds wat meer achter ons te laten. Makkelijk is dat niet altijd. Maar het gevoel dat je terugkrijgt is onbetaalbaar. Veel mensen zien waar we mee bezig zijn er een bestaat op zen zachtst gezegd een gezonde interesse in onze rewilding benadering.

​

Ik ben overtuigd, hoe start ik?

Rewilding is een never ending story. Je begint eraan en je bent verkocht. Je verdiept je in materie en elke dag ontdek je iets nieuws. Doe het stap voor stap en leg de lat niet te hoog. Ga na op welke manier je natuur een plaats kan geven in je dagelijks leven. Wij werken steeds rond de volgende thema’s: voeding, beweging, deconnectie en reconnectie en mindfulness mindset. Ook bushcraft en survival technieken hebben hun plaats in deze levenswijze. Weten hoe te leven in en met de natuur  doet je beseffen welke je plaats is in de natuur. Als je aan rewilding doet kijk je niet naar de natuur alsof het een pretpark was. Je maakt er deel van uit, sterker nog, je voelt je deel van de natuur. Via mijn website kan je gratis een rewilding starters gids downloaden die je een flink eind op weg helpt.

​

Is Rewilding in België überhaupt wel mogelijk? In het moderne leven in een stad???

​

Wij maken ins sterk dat rewilding overal mogelijk is. Uiteraard ga in Alaska, Borneo of Botswana makkelijk en snel een natuurlijke balans kunnen terug vinden. Maar rewilden is ook een state of mind. Het moet ook kunnen in Central Park in New York, In Brussel, Gent of Antwerpen. Rewilden is een werkwoord. In onze betonnen leefwereld kost het allemaal wat moeite. Maar het maakt het ook allemaal zo spannend. De natuur ontdekken in je eigen achtertuin, dierensporen vinden in het stadspark, de TV eens links laten liggen en met zen allen genieten van de zelfgemaakte vuurplaats in je tuin, ook dat is rewilden. Zelfs op de werkvloer kan je een aantal rewilding tips toepassen om het allemaal wat dragelijker te maken. Want we weten allemaal dat van 9 tot 5 stil zitten achter een lichtbak nu niet onmiddellijk in ons dna zit.

​

Waar staan jullie met jullie eigen rewildingsproces?

Dat proces loopt goed, heel goed nu ik er over nadenk. Maar vergis je niet. Rewilding brengt ook voor ons de nodige uitdagingen mee. Wij staat niet los van de moderne wereld. We stoppen ons niet weg in één of andere grot. We weten welke de knelpunten zijn voor een doorsnee gezin dat wil herbronnen en rewilden.

​

Kiki en ikzelf zijn als lifestyle en health-coaches gepassioneerd professioneel bezig met rewilding. We willen zo graag helpen en inspireren. Mogelijke valkuil daarbij is teveel tijd besteden aan anderen en onze eigen rewilding een beetje in de vergeethoek te duwen. Daar moeten we echt wel over waken. Ikzelf bijvoorbeeld sta, ik zit niet, behoorlijk veel achter de computer om het rewilding verhaal te promoten en kenbaar te maken. Eén van mijn werkpunten is dus meer offline tijd creëren. Het is een kwestie van dagelijks op zoek te gaan naar creatieve antwoorden, met de twee voeten in 2017, maar wel steeds met de jager-verzamelaar als uitgangsbasis.

Verzamelen, vooral dan Kiki, stond bij ons al langer op het menu. Maar daar is nu ook jagen bij gekomen, meer bepaald boogjagen. Dat kwam doordat ik toevallig (of niet toevallig ?) begon 3D te schieten in een nabije boogschuttersclub. Ook hier weer, rewilden is een werkwoord. Vorig jaar ben ik dus begonnen met boog schieten. Maar dan ben je heus nog niet aan het jagen. Dan begint het pas. Studeren en Certificaten en vergunningen halen, extra vormingen, enz… Een hele klus! Maar ik wordt goed begeleid door mensen die me stap voor stap initiëren, een beetje zoals bij de… jager-verzamelaars dus.

 

Een laatste vraag, wij jagers zijn dus al behoorlijk goed bezig?

Uiteraard is er de sterke connectie met de natuur. Dat is al een goede stevige basis. Maar zonder te veralgemenen, qua bewegen en voeding, ok, er ligt regelmatig een gezond stukje wild op het bord, is er qua bushcraft en survival skills, deconnecteren, reconnecteren en mindset nog marge voor verbetering.

Interesse om meer te weten?

Op vrijdagavond 24 november kunnen jullie kennis maken met Bert waar hij in geuren en kleuren zal vertellen over wie hij is, wat rewilding echt is en wat hij voor ons zou kunnen betekenen. De plaatsen zijn beperkt, tijdig inschrijven is dan ook een must. Deelname is uiteraard gratis en indien het weer het toelaat zorgt Bert voor een gezellig kampvuur waar we rond kunnen zitten en zorgt Nathalie voor heerlijke (te betalen ;-)  home-made burgers!

​

De Welriekende Dreef

Vossestraat 23, 8570 Anzegem

(grens Oost- en West-Vlaanderen)

We starten om 20u00, welkom vanaf 19u30

inschrijven door te mailen naar kristof@jachtsite.be
met vermelding naam + aantal personen.

​

Dit event is gratis, enkel drankverbruik en eventuele hamburgers zijn te betalen ter plaatse.

bottom of page