top of page
Black Gewassen Muur
meat02.png

To meat or not

Ain't that a bit of a stupid question?

Als overtuigd vleeseter heb ik er absoluut geen enkel probleem mee dat anderen geen vlees eten. Elk zijn keuze, alle respect voor de mening van anderen. Vreemd wel dat nogal wat vegans en veggies, er plezier in vinden om vleeseters te demoniseren en ook door middel van veelal pseudo-wetenschappelijke onderzoeken, van hun grote gelijk te overtuigen. De mens is omnivoor.

start
shutterstock_437424151 (1).jpg

Vegans en veggies horen het niet graag maar het is wel degelijk zo dat net door vlees dat de mens in de loop van de geschiedenis geëvolueerd is tot een wezen met een goed ontwikkeld brein dat in staat is gereedschappen te gebruiken. Ongeveer 2,3 miljoen jaar geleden stapten onze voorouders over van het eten van planten en noten naar het oppeuzelen van karkassen. Volgens antropologen is dát het moment waarop onze hersenen genoeg energie kregen om uit te groeien tot hun huidige omvang, omdat de mens niet langer een gigantisch systeem van ingewanden moest onderhouden om al die rauwe planten en bladeren te verteren. "Je kan niet én een groot brein én grote inwendige organen hebben", zegt Leslie Aiello, antropologe en directeur van de Wenner-Gren Foundation in New York, dat onderzoek naar evolutie ondersteunt. De spijsvertering was energieverslindend bij onze voorvaders. De hersenen werden daardoor wat verwaarloosd. Tot we dus vlees ontdekten en geleidelijk gereedschappen begonnen uit te vinden, "externe tanden" zoals Aiello ze noemt, die ervoor zorgden dat we geen scherpe tanden nodig hadden zoals andere roofdieren. Door de verstandelijke ontwikkeling volgde ook de ontdekking van vuur om vlees te bakken waardoor het vlees zachter werd en gemakkelijker om te verteren en we niet langer uren per dag ons eten moesten kauwen zoals chimpansees. Onze herseninhoud is stelselmatig gegroeid toen de mens overgegaan is van plantaardig naar dierlijk voedsel. Tijdens de eerste agrarische revolutie hebben we een terug een daling gehad in hersenvolume.

Vlees bakken leerde de mens ook om samen te werken en bracht mensen ook dichter bij elkaar, waardoor we nog "menselijker" werden.

Enkele opvallende fysieke kenmerken van carnivoren

Bij carnivoren zitten de ogen vooraan in plaats van zijdelings. Om tijdens het jagen succes te hebben, is het van belang dat roofdieren de afstand tussen zichzelf en hun prooi goed kunnen inschatten. Dit maakt het mogelijk om diepte te zien. 

Bij carnivoren is de zuurtegraad (PH-waarde) van de maag kleiner dan 2. Bij alle herbivoren is de PH-waarde groter dan 2 (bron). De zuurtegraad bij de mens is net als bij carnivoren ook kleiner dan 2. 

Carnivoren hebben een kort darmstelsel. Herbivoren hebben lange darmkanalen, meerdere magen, herkauwen etc. Als je het menselijke maagdarmstelsel met dat van de zuivere carnivoren vergelijkt, is de mens het perfect evolutionaire voorbeeld van een omnivoor met een hoge mate van voorkeur voor vlees. 

Waarom wij vlees moeten eten!

tekst Tamar Hessels

 

Je hoort het steeds vaker en de boodschap wordt telkens meer dringend. Eet minder vlees! (Rood) vlees is ongezond! Eet planten! Goed voor de gezondheid. En vooral: goed voor de aarde! Maar is deze hysterie waar?

Nee. Mensen zijn roofdieren. Rovers. Kortom, vleeseters! Wie dat niet ziet, snapt de mens niet. Bovendien vertelt ons spijsverteringsstelsel deze waarheid. Ons spijsverteringsstelsel is namelijk kort zoals bij carnivoren. Wij zouden daarom juist nutriëntenrijke voeding als vlees en dierlijke producten moeten eten. Ook hebben wij geen meerdere magen. Geen fermentatieproces voor planten en geen functionerende blinde darm om cellulose af te breken. Om die reden kan de mens verreweg de meeste voedingstoffen van planten (granen en fruit) amper opnemen of lichaamseigen maken.

 

Dit alles zou niet eens zo erg zijn mits wij de capaciteit hadden de gifstoffen, die planten aanmaken om zichzelf te verdedigen, onschadelijk te maken. Maar dat kunnen wij helaas niet. Hierdoor wordt ons lichaam door planten aangevallen met anti-voedingstoffen en hormoonverstoorders als gluten, lectines, fyte-oestrogenen, oxaalzuur en fyntinezuur.

Wie zich in voeding verdiept, zal uiteindelijk tot de conclusie komen dat het menselijk lichaam vlees verlangt en daar haar essentiële bouwstoffen uit haalt. Een tekort hieraan kan tot kwalijke gevolgen leiden voor de gezondheid van het individu. Een gebrek aan vitamines B12, A en D als een te lage ijzeropname kunnen bijvoorbeeld resulteren in vroegtijdige veroudering, bloedarmoede, onvruchtbaarheid alsook mentale depressie.

Kortom, word niet hysterisch door de plantengektebevlieging en eet vanavond lekker een gezond stuk vlees met extra boter.

Carnivoor, omnivoor, herbivoor of (hoe kom je er op) fructivoor?

tekst Frank Siedentopf

Enkele mooie voorbeelden dat vlees wel degelijk goed is voor de mens:

Event Related Potentials (ERP) zijn signalen die onze hersenen onbewust geven bij externe stimuli. Wanneer een vegetariër foto's van vlees of vette vis te zien krijgt reageren zijn hersenen positief met ERP's (zoals vleeseters) ondanks dat hij/zij gekozen heeft om geen vlees meer te eten.

 

Nog een bewijs dat we vleeseters waren en zijn? In analyse van stikstof verbindingen bij onze voorouders, bleek het percentage van een bepaalde N-isotoop vergelijkbaar te zijn met carnivoren (dus geen omnivoren). De reden waarom wij geen klauwen hebben is omdat je beter werktuigen maakt om gemakkelijker te jagen dan met klauwen. De eerste werktuigen waren scherpe projectielen, speren en snijwerktuigen. Geen hark of schop om plantjes te telen.

Nog een voorbeeldje dat evolutie vegans en veggies ongelijk geeft? Bonobo's en chimpansees jagen in gecoördineerde groepen op kleinere apensoorten, herten en andere zoogdieren. Waarom? Omdat je gewoon meer proteïnes haalt uit vlees dan uit planten. De volgende stap hebben ze ook al genomen, het gebruik van werktuigen. Chimpansees hebben ook geen klauwen.

Het enige wat veganisme in de huidige omstandigheden zou kunnen zijn, is beter zijn voor de planeet. Maar de reden waarom we een explosievere bevolkingsgroei hebben gekend was net de agrarische revolutie.

Dus indien we allen jagers waren gebleven hadden we waarschijnlijk niet met om en bij de 8 miljard de wereld aan het verzieken.....

De mens is een carnivoor en voor de doe-maar-wat-water-in-uw-wijn-crowd, alé dan, omnivoor..... ;-)

Conclusie...

shutterstock_1678789852.jpg

Natuurlijk is het in deze moderne tijd mogelijk om via voedingssupplementen een veganistisch dieet te volgen, maar dat vraagt om een nauwgezette dagelijkse planning om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Veel veganisten krijgen te weinig verschillende en broodnodige voedingsstoffen binnen en raken ondervoed, omdat het een lastig dieet is. Bovendien moeten ze de hele dag flinke hoeveelheden fruit, noten, granen, groenten en vetten eten om voldoende binnen te krijgen. Een veganistische levensstijl is dus geen vanzelfsprekendheid.

Een menu met dierlijke eiwitten is daarentegen veel simpeler en gemakkelijker te volgen om gezond te blijven. De mens heeft voldoende aan 100gr vlees en een paar porties dierlijke eiwitten, aangevuld met 300-400gr groenten, fruit of granen. De gemakkelijke vertering van dierlijke eiwitten, die ook nog eens de broodnodige nutriënten bevatten, vindt zijn oorsprong in de evolutie. Al bijna twee miljoen jaar heeft het geslacht Homo zich aan een omnivoor dieet aangepast. Het lijkt derhalve vanzelfsprekend dat ook de moderne mens een gebalanceerd dieet met dierlijke eiwitten nodig heeft voor een gezonde levensstijl. Maar nog nooit in de geschiedenis en evolutie van de mens werd er zoveel dierlijke eiwitten gegeten als vandaag de dag.

Dat er dus te veel vlees gegeten wordt, volledig akkoord. Dat komt ook voornamelijk omdat het vaak (te) goedkoop wordt aangeboden. In supermarkten zie je dat vlees het eerste is wat in de afslag staat. Koop vlees bij een jager, bij de hoeveslager of de plaatselijke slagerij waar respect voor dieren en kwaliteit van vlees het hoogste goed is. Mensen moeten gewoon terug meer stilstaan bij de herkomst van vlees. Enkel zo ga je met volle besef vlees consumeren en zal de overconsumptie een halt toegeroepen worden.

Vegetariër of veganist ga ik dus absoluut nooit worden. Dat heeft niets met egoïsme te maken maar wel met enerzijds de gezondheid van mijn gezin, anderzijds omdat we het gewoon heel graag eten. Wij eten als jagersgezin maar een beperkte hoeveelheid vlees en ongeveer 95% van onze vleesconsumptie is afkomstig van het wild waar ik op gejaagd heb. Ook kopen wij seizoensgroenten eerder bij de landbouwer dan in de supermarkt. Onze ecologische voetafdruk is dus zo goed als nihil. Hij is in elk geval een stuk lager dan die van vegans en veggies.

 

Met weidelijke groet en smakelijk!

Kristof

bronnen; vork.org / de morgen / bioweetjes.nl / Frank Siedentopf / Tamar Hessels

Black Gewassen Muur
vegagressie3.png

STOP VEGAGRESSIE!

ABSURD PLAATJE? EVEN ABSURD ALS CAMPAGNES TEGEN VLEES ETEN!

vegagressie4.png
bottom of page