top of page
Aad-2.png
CUaG7D9WIAEswwH.jpg

DMQ&DSC

DMQ (Deer Management Qualification) en DSC (Deer Stalking Certificates) zijn 2 opleidingen die je bij Aad Van Well kan volgen. Waarom je die opleidingen zou volgen?

Hieronder kan je 4 heel goeie redenen vinden...

1

Bijna elke continentale grootwildjager kent ree-, rood-, en soms damwild. Maar in het VK vind je ook een groot aantal Sika-herten, Chinese waterhertjes en muntjacs. Deze soorten herten zijn weinig bekend bij continentale jagers, vooral het Chinese waterhert. Wanneer u deelneemt aan de DMQ1-cursus, breidt u uw jachtkennis uit, bijvoorbeeld leren visualiseren van de zes soorten herten, hun dagelijks gedrag, externe fysiologie en alle relevante juridische kwesties met betrekking tot de jacht op hen.

2

In het Verenigd Koninkrijk vind je een extreem goede, duurzame populatie herten. Bijna alle landeigenaren, zowel privé als overheid, eisen dat alle jagers die herten op hun eigendommen bejagen, opgeleide jagers zijn. Daarom zorgt het bezit van zowel DMQ1 als 2 ervoor dat herten worden beheerd volgens een hoge welzijnsnorm. Dit geeft de eigenaar een garantie voor optimale veiligheid, een hoge standaard van behandeling, hygiëne en presentatie van alle karkassen van schieten tot wildbraad. Als je, als een continentale Europese jager, in het bezit bent van de DMQ1 en DMQ2 zijn er veel jachtmogelijkheden beschikbaar voor jou - vooral via BASC en de Forestry Commission.

3

Veel continentale jagers, jagen in hun thuisland op ree en edelhert. Meestal jagen ze op ofwel aanzit of anderzijds in druk- of drijfjacht. Stalk- of bersjacht is compleet anders. Met succes herten te benaderen, het juiste dier te selecteren en het correct en veilig te strekken, is voor veel jagers een nieuwe en uitdagende ervaring. Deze kunst van stalken is zowel actief als opwindend. Door alle elementen te gebruiken zoals wind, terrein en de kennis die is opgedaan tijdens de Deer Stalking Certificate-studie, zal het bejagen van herten zeker een onvergetelijke ervaring worden. Deze DMQ1-beoordeling (theorie, schieten en veiligheid) is de eerste stap naar de totale beoordeling en wordt georganiseerd door Aad van Well. De cursus wordt gegeven onder verantwoordelijkheid van de British Association of Shooting and Conservation (BASC). Na je studie voor de Deer Management Qualification 1, kun je je inschrijven voor de DMQ2-beoordeling (al doende leren), waarbij je zelf het roodwild moet selecteren, benaderen, schieten en ontweiden.

4

De DMQ2 is zowel opwindend als een leerrijk. Onder toezicht van een geaccrediteerde getuige moet elke kandidaat drie keer tonen dat hij/zij in het bezit is van de nodige kennis en kwalificaties om het roodwild correct te visualiseren, het dier op de juiste manier te benaderen, het dier zowel veilig als humaan te doden en tenslotte te ontweiden en onderzoeken op eventuele afwijkingen. Alles wordt getraind om er zeker van te zijn dat elk dier hygiënisch in de voedselketen wordt gebracht.
Deze learning-by-assessment kan door Adrian van Well op een aantal jachtlocaties worden aangeboden.

Learning-by-assessment (DMQ2) kan in het prachtige estate van de familie Van Well en behelst 4.300ha ruwe Hills die achter het estate ligt. Het jachthuis Tighnabruach ligt naast Loch Rannoch in Talladh a Bheithe (Tallabeith uitgesproken) en is voorzien van alle comfort. We zijn ter plekke geweest met een groepje vrienden om er 3 dagen te jagen (je kan onder begeleiding jagen zonder DMQ) en die beleving is gewoonweg fantastisch. Naast de Nederlandse eigenaar Aad die ook mee stalkt, heb je de lokale stalkers. Henk Meijeringh is een Nederlandse stalker die van half oktober tot half februari ter plaatse is en in Nederland ook Capreolus Fieldsports uitbaat. Bij Henk kan je een praktijkopleiding onder professionele begeleiding volgen, exclusief voor beginnende grofwildjagers met de mogelijkheid om het geleerde in de praktijk te brengen in zijn eigen velden in Drenthe. 

Stagair Laurens Hendrikse vertrok kort na ons verblijf naar een estate in de buurt van Inverness waar hij de opleiding gamekeeper wou volgen. Op de blog lees je het reisverslag van onze 3-daagse. Het fotoverslag van onze huisfotograaf Thomas kan je hier vinden...

Wil je de starten met de DMQ? Schrijf je dan in voor 20 januari 2020. Op dinsdagavond 10 maart is een oefenavond voorzien en op woensdag 11 maart gaat het examen door. Alle verdere info via Aad op +31 6 13 06 18 34

Wat moet je weten over de cursus? Je leert veel over het aanspreken, de zes verschillende deer species uit de UK (sika, edelherten, damherten, muntjacs, reewild en Chinese water deer), wildziektes, wild hygiëne, wapen kennis, jachtwet kennis, veiligheid kogelgeweer en schietvaardigheid. Ieder jaar organiseert Aad in de maand maart het DMQ1 in Elspeet in samenwerking met de BASC. De hoofd van de opleidingen van de BASC, Nick Lane, komt voor de twee examen dagen (bij voorkeur organiseer ik de cursus voor twee groepen van 10 tot 12 personen) speciaal over uit Engeland. De datum is woensdag 11 of donderdag 12 maart.

Hierover kan je het een en ander lezen op
http://www.stalkingcertification.nl

Het voordeel om het op het continent af te leggen, zijn de snelheid, meer gebruik van de Nederlandse taal en uiteindelijk lagere kosten. De test doen we in een avond en een dag. De mogelijkheid bestaat om het examen met een vertaler in het Nederlands af te leggen. En je hoeft dus niet voor een aantal oefenavonden en de examendag helemaal naar de UK af te reizen. Alle vragen achterin de syllabus zijn door Aad uitgewerkt, vertaald en beantwoord.

Alle moeilijke Engelse termen zijn vertaald in het Nederlandse jagerslatijn. Tijdens het examen is er ook meer begrip voor de taal barrière.

De kosten in zijn € 600,- maar dan zit alles erin. Behalve de eventuele overnachting bij hotel Stakenberg. Hier zit dan een super ontbijt en een gezellige borrel in de bar bij, met alle kandidaten. Kosten € 75,- pp/nacht. Natuurlijk zijn alle verdere kosten voor de inschrijving voor het Deer Certificate 1 en syllabus, het examengeld, de begeleiding door Nick Lane van de BASC, de lunch en de schietbaan in de deelname verrekend.

De avond ervoor wordt de leerstof doorgenomen en de visual test (aanspreken) afgenomen. Examen locatie is Nationaal Jachtschietsportcentrum De Berkenhorst in Elspeet. Midden in het wildrijke gebied De Veluwe. Het is een leerzame opleiding en zoals reeds jaren met een gezellige groep gelijkgestemden.

bottom of page