top of page

BOWHUNTING

JACHTSITE & MORE

Waarom jagen met de boog?

Dit is een persoonlijke keuze die ingegeven wordt door de gedrevenheid voor een jachtmethode heel dicht bij het wild, gebruik makend van een wapen dat een veeleisende en regelmatige oefening vraagt. Men kan zich eveneens aangesproken voelen door het feit dat deze aloude jachtwijze door de nabijheid van het wild, de stilte en de rust die onherroepelijk met deze manier van jagen verbonden zijn ons een beetje dichter bij de natuur brengt. De boogjager vergeet snel de stress van het moderne leven vanaf de eerste voorzichtige stap in het bos, wanneer alles nog alleen draait om een eenheid met de natuur. 

 

De boogjacht en haar verantwoordelijkheid.

 

Elke jager, wie ook, moet zijn verantwoordelijkheid nemen, of hij nu met de boog jaagt of met een vuurwapen, en dus ook de boogjager moet voldoende getraind zijn om er met precisie en verantwoordelijkheid voor te zorgen dat het wild met respect en snel door de pijl gedood wordt. 

Er zijn in Vlaanderen en Wallonië verschillende mogelijkheden waar er in alle veiligheid met de boog geoefend kan worden zodat de boogjager alle mogelijkheden heeft om zich voldoende voor te bereiden. Voorbeelden hiervan zijn bv het natuurschieten en 3D-schieten waar realistische jachtsituaties nagebootst worden.

Wie kan met de boog jagen?

 

Iedereen die de uitdaging wil aangaan, die een geldig jachtverlof heeft en die de specifieke boogjachtopleiding heeft gevolgd. Alhoewel regelmatig de grotere benodigde fysieke kracht wordt aangehaald voor de boogjacht is dit vandaag de dag achterhaald omdat de moderne efficiënte bogen gemakkelijk aan de kracht van de gebruiker aangepast kunnen worden zonder aan efficiëntie in te boeten. De boogjager zal zich moeten uitrusten met een boog die perfect aansluit bij zijn lichaamsbouw. Een minimale kracht nodig voor de boogjacht op groot wild is perfect beheersbaar mits enige oefening. De technische mogelijkheden bieden ons eveneens een opmerkelijke precisie. Verschillende vrouwelijke jagers hebben ook de stap gezet naar de boogjacht en aangepast materiaal zorgt er voor dat er geen sprake is van een kloof tussen mannelijke en vrouwelijke jagers.

Boogjacht, een jacht voor stropers?

 

Nee, de basisregel voor stropers is om zo weinig mogelijk tijd door te brengen in het bos of op het terrein. Het overgrote deel van stroperij gebeurt ‘s nachts, vanuit een voertuig, met behulp van een lamp of met nachtzichtmateriaal. Het wild wordt meestal volop in de kop geschoten zodat het ter plaatse valt en zo snel mogelijk kan opgehaald worden door handlangers van de stropers.

Hoewel de boog stil is, kan de jachtboog niet beschouwd worden als een stroperswapen. De jachtboog is niet de gemakkelijkste oplossing en vereist een grondige en een doorgedreven training. De jacht met de pijl en boog is zeker efficiënt maar is zeker niet de beste manier om zo veel mogelijk wild op een zo kort mogelijke tijd binnen te halen. Daar hebben stropers heel veel andere manieren voor.

Om hun misdrijven te begaan, kiezen stropers voor efficiënter materiaal dat gemakkelijk vanuit een voertuig kan gebruikt worden. De PV’s en rapporten van de ONC (Office National de la Chasse; Frankrijk) zijn heel duidelijk en spreken niet van bogen tussen de aangeslagen wapens of dat deze zouden gebruikt zijn tijdens het stropen.

Interesse om boogjager te worden?

 

Sinds begin 2013 zijn er 10 Vlaamse instructeurs boogjagen gevormd via het International Bowhunting Education Program (IBEP). Dit is een internationaal erkende organisatie die als doel heeft om goede en verantwoordelijke boogjagers en boogjacht instructeurs te vormen. Deze instructeurs leiden op hun beurt verantwoordlijke boogjagers op en enkel die kandidaat boogjagers die slagen in zowel een theoretische als praktische proef en dus aantonen dat ze bekwame boogjagers zijn, krijgen het IBEP getuigschrift. Ze  verschaffen uitleg aan iedereen die uitleg verlangt omtrent de boogjacht. Eind juni 2013 werd de eerste IBEP cursus gegeven aan Vlaamse aspirant boogjagers. Deze cursus was snel volgeboekt en wegens de grote interesse werd direct een tweede IBEP opleiding geven in 2013. Sindsdien worden en 2 boogjachtopleidingen per jaar gegeven en zijn de beschikbare plaatsen steeds volgeboekt. Dit toont alleen maar de grote interesse in deze nieuwe manier van jagen.

Meer informatie over deze internationaal erkende IBEP opleiding kan U vinden op de website van website van de National Bowhunting Education Foundation

bottom of page