Week van het Wildbraad 2025
- Kristof Vandewoestijne

- 4 dagen geleden
- 2 minuten om te lezen
Vanaf volgende week maandag (10 tot en met 15 november) is er opnieuw de 'Game Meat Week'. Een initiatief van de Europese Jachtfederatie FACE. Deze jaarlijkse campagne viert vlees van wild als een gezond, lokaal en duurzaam voedingsmiddel en promoot tegelijkertijd de vitale rol van de jacht in de duurzame voedselsystemen van Europa.
Voortbouwend op het succes van vorig jaar (toen had FACE meer dan 2 miljoen views op sociale media) wil het initiatief van dit jaar een nog sterkere, verenigde boodschap in heel Europa creƫren. We hopen dat net als Jachtsite, ook andere jachtverenigingen lokale evenementen en initiatieven zullen op poten zetten en recepten, verhalen en foto's zullen delen die de kwaliteit, traceerbaarheid en milieuwaarde van wildvlees benadrukken.

Het belangrijkste doel is: vlees van wild is een hoeksteen van duurzame jacht, een verantwoorde eetcultuur en biodiversiteitsvriendelijk landbeheer. Met deze campagne laten de Europese jagers zien dat jacht direct bijdraagt aan een duurzaam leven en een nauwere band met de natuur.
Ideeƫn voor activiteiten
Omdat er (voorlopig?) geen specifieke activiteiten gepland zijn, kan jij ook zelf of met lokale partners iets opzetten. Enkele suggesties:
Organiseer een wild-proefavondĀ bij je thuis of bijvoorbeeld samen met jouw lokale restaurant. Presenteer verschillende soorten wild (hert, haas, ree, eend, wild zwijn,...) en vertel over de herkomst/duurzaamheid van het wild.
Benader een lokale WBE of wildspecialist in je regio voor een kookdemo of workshop: hoe bereid je wild vlees op een moderne manier, welke smaakcombinaties passen.
Vraag een horecazaak om gedurende die week een speciaal wild-menu aan te bieden, met verwijzing naar 'Wildbraadweek'.
Voor de niet-jagers onder onze volgers: bezoek een lokale ambachtelijke slager of boerderij die wild aanbiedt of koop een stuk wildvlees bij een jager die je kent en probeer het thuis; combineer met herfstige lokale ingrediƫnten (zoals paddenstoelen, bosbessen, pompoen) en zet die foto ook op sociale media.
Waarom is het relevant?
Wild vlees komt uit de natuur en heeft een lagere milieu-impact dan veehouderij. Het past ook absoluut in de discussie rond duurzame en lokale voeding. Het benadrukt de link tussen jacht, biodiversiteitbeheer en voedselvoorziening ā niet alleen als sport/passie, maar ook als onderdeel van een circulair systeem. Voor consumenten biedt het ook nog eens de kans om eens iets anders te proberen: wild vlees, onbekendere soorten, recepten en lokale productie.
Doe mee en win!
Doe dus zeker mee en plaats volgende week ook jouw foto's, recepten, acties, events en verhalen over wildbraad op sociale media! Tag daar @faceforhuntersĀ in en als je ook @jachtsite tagt, maak je ook kans op een hele leuke prijs! De winnaar maken we op maandag 17 november bekend.
Vergeet ook niet de hashtag #gamemeatweekĀ erbij te zetten!
Met weidelijke groet,
Kristof Vandewoestijne
































Opmerkingen