Ik❤️van landbouw
- Kristof Vandewoestijne
- 11 uur geleden
- 3 minuten om te lezen
Na de hele stikstofhetze en onlangs nog de pollenhysterie blijkt dat ook bij de verdroging van Vlaanderen, de landbouwer opnieuw de grote dader is. Althans toch volgens groen Vlaanderen en de media. Velen beseffen niet meer dat het van het grootste belang is dat we landbouw in eigen land houden. De geschiedenis leert ons dat zelf voedsel produceren, van het grootste belang is. Jagende landbouwer Thomas Linssen schrijft met duidelijke visie en scherpe pen wat eigenlijk in de media moet verschijnen...

Ik hoor af en toe dat de landbouw water claimt. ‘Claimen’ dat doe je door op te eisen waar je recht op hebt. Volgens mij claimen wij boeren geen water. Als we niet meer mogen beregenen, zijn ze zo bij ons. De particuliere buurman laten ze wel vrolijk zijn gazon besproeien. Nee, boeren claimen geen water, ik denk dat we als sector duidelijk proberen te maken dat we water nodig hebben. Dat is iets anders,…
Eerst even wat cijfers
We leven in Vlaanderen met 501 mensen/km2 (1996m²/Vlaming)
Per Vlaming is 310 m² verhard. (15.5% van zijn beschikbare oppervlakte)
Per Vlaming is ongeveer 200 m² ‘vertuind’.
Er is in Vlaanderen ongeveer 220m² bos/Vlaming.
Per Vlaming is er ongeveer 898 m² landbouwgrond. Dit is inclusief ‘verpaarding’ en ‘Vertuining’.
De gemiddelde tuin in Vlaanderen is 704m².
De chemische industrie verbruikt 21.9% van het water in Vlaanderen
De de logistieke sector verbruikt 11.8% van het water Vlaanderen
De landbouw verbruikt 10.4% van het water in België.
De chemische industrie is onze grootste waterverbuiker. Ongeveer 36% van onze chemische industrie is export. Dat wil zeggen dat alleen al via de chemische industrie 8% van ons water verbruikt wordt voor export. Waar chemische industrie staat, wordt volgens mij niet vreselijk veel water gecapteerd. Ons grootste chemische cluster ligt bij de Antwerpse haven. Ik geloof dat dat ooit moeras was,…
Logistiek, is dat ook niet heel veel import en export? Hoeveel water wordt er gecapteerd op de E40? Ik weet niet of in die 11.8% ook al het water zit dat tunnels en dergelijke jaarrond wordt weggepompt.
Op dit moment ligt 12.6% van Vlaanderen in overstroombaar gebied. Ik vraag me af hoeveel dat vroeger was. Antwerpen en Brussel waren ooit een moeras. Is dat plots, als was het een ‘Godsgeschenk’ droog gevallen? Of hebben onze voorouders toch een handje geholpen? Natuurlijk hebben onze voorvaders grachten, beken en kanalen gegraven om aan landbouw te doen, maar het is niet omdat je geen grachten ziet liggen dat waar je loopt niet ‘ontwaterd’ is geweest.
Wij hebben deze week de haspel uitgetrokken. Omdat het gortdroog is. Omdat we vergunningen hebben om water op te pompen. Omdat we ervoor betalen. Omdat we het land bemest hebben voor een oogst en deze nutriënten anders komende winter uitspoelen bij een misoogst en vooral omdat we voer nodig hebben.
We hebben 898 m² meter per Vlaming om ons eten op te verbouwen. Dat is iets groter dan de gemiddelde tuin. Toen ik dit aan het uitpluizen was (terwijl ik eigenlijk van mijn nachtrust zou moeten genieten), werd ik plots weer heel erg trots. Trots op ons boeren. Trots op de strijd die we leveren, iedere dag op nieuw. Ik ben trots op Abel die eerst ‘professor natuur’ wilde worden, maar plots het licht heeft gezien. Hij wil die 898 m² meter, die iedere dag een beetje krimpt, efficiënt gebruiken om voedsel te produceren voor die grote groep mensen die zich zorgen maken over een vuile auto, een dor gazon of de temperatuur van hun zwembad.
Wij Vlaamse boeren hebben gigantisch veel impact op onze omgeving, maar er zijn verdomme erg weinig plaatsen op de wereld waar met minder beregening voedsel geproduceerd wordt dan hier.
Mensen die vinden dat de landbouw hier moet minderen moeten stilletjes aan gaan beseffen dat er dan nog meer voedsel van elders moet komen. Voedsel dat vaak geproduceerd wordt met meer kunstmest, meer water, meer bestrijdingsmiddelen. Voedsel waar meer grond voor nodig is omdat de opbrengsten lager zijn. Voedsel dat geproduceerd wordt waarbij de klimaatimpact groter is,…
Het is verdomme niet omdat de puinzooi van uw couscous of guacamole achter de horizon ligt, dat je goed bezig bent! Morgenvroeg zetten we de haspel op…
Thomas Linssen
Jagende landbouwer
Comments