top of page

Giraffenmeisje


Wanneer je op sociale media een titel als: “Jaagster poseert met geschoten giraf als valentijnscadeau” ziet passeren, weet je gewoon dat het opnieuw een op sensatie belust artikel zal zijn. Met zinnen als ‘sneed zelfs het hart uit het karkas’, ‘poseerde fier met het orgaan’ of ‘citroenkweekster zou zelfs leeuwen en olifanten hebben neergekogeld’ is alle objectiviteit natuurlijk weer nergens te bespeuren op de website van hln.be

Het vlees was weer eens zwak en ik kan het dan niet laten om even te reageren. Helaas, driewerf helaas, zelfs na 3 keer opnieuw indienen, blijft de redactie het gewoon vertikken om mijn reactie online te plaatsen. Reacties als: “Hoe kan die onbestraft blijven? Een beschermd dier doden voor de fun is toch een misdrijf, dus zware straf” of “Hoe onnozel kunt ge zijn, wat voor een plezier heb je daar nu aan? Direct opsluiten en flinke boete bovenop”, lezen en verkopen waarschijnlijk iets beter maar ze zorgen ook voor meer polemiek. Omdat ik mijn ei daar dus niet kwijt kon, zal ik hier dan maar even mijn reactie neerpennen. Hou jullie vooral niet in om te delen zodat mensen die ook eens lezen…

Op welke lijst staat de giraf eigenlijk als bedreigde diersoort? Op die van een land als Kenia waar jacht verboden is? Helaas zien we in zowat alle Afrikaanse landen waar jacht verboden is, dat het wildbestand stilaan dramatisch wordt. Wanneer een dier voor een bevolking geen economische waarde meer heeft (klinkt misschien voor velen hard, maar het is gewoon realiteit), dan zal de soort heel snel verdwijnen.

Een reactie op het artikel zegt: “Degoutant. Er bestaat ook zoiets als foto jacht. Dan heb je een geweer (zonder kogels)met een speciale camera op . Als je schiet wordt er een foto genomen van het dier en waar je het geraakt hebt. Natuurlijk is het niet zo stoer om bij een foto te poseren. dieren zomaar afslachten voor de fun. Dit is typisch menselijk. Geen ander dier doet zoiets.” Verwijzen naar fotosafari’s? Laat ons het voorbeeld nemen van het Zuid-Afrikaanse Timbavati Game Reserve. Dit enorme gebied van 53.400 ha krijgt op 1 jaar tijd ongeveer 24.000 mensen op bezoek voor een fotosafari. Zij zorgen voor 17% van de inkomsten. Jaarlijks komen ook zo’n 46 jagers die voor 61% van de inkomsten zorgden. Dus niet enkel zorgt de jacht voor een veelvoud van de inkomsten, de ecologische voetafdruk is ook nog eens gigantisch veel kleiner.

Leestip 1 : Anti-jagers | jachtsite Of hoe anti-jagers nogal hypocriet zijn. Kritiek en dreigementen uiten, daar zijn ze sterkt in, maar effectief iets doen? Ho maar.

Leestip 2: Trofeejacht (jachtsite.be) Of hoe dierenrechtenactivisten er eigenlijk zelf voor zorgen dat soorten verdwijnen.

Dr. Amy Dickman (biologe, ecologiste en onderzoeker aan de Oxford University) heeft een bijzondere interesse in het behoud van bedreigde populaties en zegt over trofeejacht het volgende: “Ik ben vooral bang dat de impulsieve en emotionele reacties op trofeejacht, ongeacht hoe goed bedoeld, net voor een afname in diersoorten zullen zorgen.”

Een bevriend jager met connecties binnen de redactie van HLN wou het nog eens proberen, ik hoop dat het hem lukt

Met weidelijke groet, Kristof

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page