top of page

De ene wolf is de andere niet.

Bijgewerkt op: 13 okt. 2021


Met de recente aanvallen op 2 pony's en 2 koeien en de wolvenoptocht die met meer dan 3.000 mensen toch vooral de bezorgdheid bij de Limburgse bevolking toont, is het debat over de wolf weer in alle hevigheid losgebarsten. Dat iemand als Dirk Draulans dan pek en veren giet over iedereen die het ook maar in zijn hoofd haalt om deel te nemen of zelfs maar enig begrip of sympathie voor de optocht te tonen, dat zijn we gewend. Dat ook de woordvoerder van onze overheid Jeroen 'Big Brother' Denaeghel (ANB) de bezorgdheid van de mensen in het belachelijke trekt en dat wolvenexpert Joachim Mergeay (INBO) op zijn minst gezegd nogal vreemd met cijfers omgaat als het om de wolf gaat, dat stoort heel terecht heel wat mensen...


Denaeghel kreeg naar aanleiding van zijn uitlating over de aanvallen van de wolf, welgeteld 1 bedenkelijke doodsbedreiging waarop de voltallige pers paraat stond en de hele goegemeente moord en brand schreeuwde. Toen Dirk Draulans en Jan Loos een Limburgs gezin linkten aan de dood van de eerste wolvin in Vlaanderen*, kreeg dat gezin honderden doodsbedreigingen en leefden zij maandenlang in een regelrechte hel. Ze ondervinden daar tot op vandaag nog steeds de gevolgen van. Waarom werd daar met geen woord over gerept?

Ook de manier waarop Denaeghel nogal denigrerend doet over de mensen in Limburg die terecht bezorgd zijn, zorgt niet meteen voor veel vertrouwen in deze man.


Het debat verder ophitsen, dat gaan we niet doen. Kritisch blijven, dat doen we des te meer. Hieronder de quote uit Het Belang van Limburg van Joachim Mergeay (INBO-overheid) die ons ook de wenkbrauwen serieus doen fronsen:

"Op basis van de gekende gegevens zijn er de laatste 20 jaar in Centraal-Europa amper 27 pony's of paarden aangevallen, inclusief de shetlandpony's in Oudsbergen. Nochtans zitten er in dat gebied zo'n 150 wolvenroedels. Op basis van die gegevens moeten we een risico-inschatting maken", aldus Mergeay

Door cijfers onvolledig en/of niet correct te gebruiken, ondermijn je niet alleen de neutraliteit die je als ambtenaar toch zou moeten nastreven, maar heel zeker ook je eigen geloofwaardigheid! Waarom haalt hij cijfers aan van Centraal-Europese landen, maar worden de overduidelijke cijfers van bijvoorbeeld buurland Frankrijk verzwegen? Of de cijfers van Duitsland waar in 2020 alleen al 13 paarden door wolven werden gedood.


Om aan te tonen dat het toch wel belangrijke cijfers zijn, zie je hieronder een kleine tabel van wolvenslachtoffers ENKEL uit Frankrijk. En daar staan de 10.000'en schapen niet eens bij. In 2020 vielen in Frankrijk alleen al, in totaal 10.573 schapen ten prooi aan wolven.

Bovenstaande cijfers zijn van de Franse overheid. De bron kan je hier vinden.

Voor de cijfers van de Duitse overheid, kan je hier terecht.


Hoe wil onze overheid dat wij de cijfers en feiten die zij ons voorleggen serieus nemen als hun woordvoeders mensen belachelijk maken en cijfers achter houden en/of manipuleren? Of wat te denken van minister Demir die volgende uitspraak doet: "De wolf verwijderen is een Europees misdrijf, en ik wil niet in de gevangenis belanden." Bizar toch dat haar collega-ministers uit zowat alle Europese landen waar wolven voorkomen en waar regelmatig wolven 'verwijderd' worden, dan niet in de gevangenis terecht komen? Om Frankrijk als voorbeeld te houden: de overheid gaf daar op 22/07/2021 goedkeuring om 118 van de ongeveer 700 wolven te 'verwijderen'. Mensen moeten gewoon beseffen dat je in onze westerse geïndustrialiseerde wereld die wij helemaal naar onze hand gezet hebben, de natuur nu eenmaal niet zomaar zijn gang kan laten gaan. Dat gaat gewoon simpelweg niet meer. Ook de cijfers van de aanvallen van wolven op mensen worden vaak geminimaliseerd, doodgezwegen of vergeten. Tussen 1950 en 2000 werden in Europa alleen al 59 aanvallen waarvan 9 dodelijke geregistreerd. De bron kan je hier vinden.


Voor alle duidelijkheid: wij zitten als jachtsector ABSOLUUT niet te wachten om wolven te 'verwijderen'. Als het zo ver mocht komen dat dat moet gebeuren, dan is dat de taak én plicht van onze overheid om in te grijpen! Wat wij wel belangrijk vinden is transparantie, openheid en correcte berichtgeving.

Wij zijn allerminst wolvenhaters, wel integendeel. Waar wij wel een probleem mee hebben, zijn wolvenknuffelaars, 'experten' en onze overheid die moedwillig onjuiste informatie delen en wilde dieren een hoog aaibaarheidsfactor aanmeten om het draagvlak voor deze wilde dieren te vergroten (zie link).


Met weidelijke groet, Kristof


*Ondanks het feit dat Jan Loos blijft beweren dat hij wist/weet wie de eerste wolvin in Vlaanderen gedood heeft, is na bijna 2 jaar van duur onderzoek nog steeds geen enkel bewijs naar boven gekomen dat zegt dat de wolvin dood is / gedood werd / door een jager gedood werd.


1.283 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментарі


bottom of page