top of page

Anesthetized or not, that's the question


Vandaag, woensdag 11 mei 2016, buigt het Vlaams Parlement zich over twee voorstellen van decreet rond het verbod op onverdoofd slachten, een van Groen-parlementslid Hermes Sanctorum en een van Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens.


De discussie heeft uiteraard een religieus tintje maar het gaat niet enkel om moslims zoals we wel dikwijls via de pers te horen krijgen maar ook om joden, want in tegenstelling tot de koosjere keuken mag in de halal-keuken in principe wel eerst verdoofd worden (als de verdoving ook omkeerbaar is). In de joodse keuken kan dit niet omdat een verdoving er misschien kan toe leiden dat organen beschadigd worden waardoor je onrein vlees krijgt.

Wat ik me bij deze hele discussie afvraag (zonder rekening te houden met enig religieus standpunten) : Is onverdoofd slachten voor een dier ECHT beter dan verdoofd slachten? Een goede snee snijdt de zenuwen door waardoor er geen 'pijn-signaal' aan de hersenen wordt doorgegeven. Dat een snee die in een slachthuis wordt toegebracht een reactie zal uitlokken bij een dier is niet meer dan normaal omdat de dieren in kwestie in een stress-situatie zullen verkeren. Een dier met een deftig mes slachten in een rustige omgeving zou mijns inziens veel dierenleed besparen.

Er zijn ook al tientallen wetenschappers die zich over dierenleed gebogen hebben maar 100% eens geraken doen ze niet...Een ernstig, vier jaar durend onderzoek door de zeer gerespecteerde professor Wilhelm Schulze van de universiteit diergeneeskude van Hannover toont aan dat geen pijn gevoeld werd bij schapen en kalveren en dat de dieren heel snel bewusteloos en hersendood waren.

Onze 'humane' manier van 'verdoofd' slachten met de slagpinmethode bijvoorbeeld, bleek in datzelfde rapport niet zo humaan als men ons wil doen geloven. De dieren waren schijnbaar verdoofd maar er werd aanzienlijk meer pijn gemeten....

Een bijkomende, voor ons jagers ook belangrijke vraag is : Wat als dit opgenomen wordt in het regeerakkoord? Zullen wij als jager de volgende zijn die geviseerd zullen worden? Zullen we in de toekomst eerst een haas met pijltjes moeten verdoven eer we hem strekken?

Met weidelijke groet, Kristof


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page