top of page

Olifanten bedreigd?Vanmorgen las ik in de krant dat 'experts en activisten' niet te spreken zijn over de beslissing van Botswana om de jacht op olifanten, na 5 jaar verbod, opnieuw toe te staan. Het zal volgens hen catastrofale gevolgen hebben.

Van activisten kan je dergelijke uitspraken nog plaatsen maar dat ook experts tegen de jacht zijn, dat is toch op zijn minst vreemd als je weet dat verschillende natuurorganisaties als WWF en National Geographic helemaal niet tegen beheerjacht zijn, wel integendeel. Wie zijn die 'experts' dan? Waarom zien we geen namen en waarom verwijst men niet naar wetenschappelijke artikels die hun uitspraken staven? Hoogstwaarschijnlijk zijn dat mensen zoals onze zelfverklaarde wolven-, bever-, jakhals, hamster- en andere experts die door zichzelf zo hard te profileren, gehoord worden. Jammer genoeg gaan ook nogal wat persmensen blindelings mee in de waarheid van deze 'experts' terwijl fact-checking toch iets zou moeten zijn dat elke zichzelf respecterende journalist, zichzelf oplegt.


Zijn olifanten effectief een bedreigde diersoort? Even wat opzoekwerk doen en je leest al heel snel dat talrijke natuurorganisaties zelfs het tegendeel beweren.

de SCI Foundation, die wereldwijde programma's voor natuurbehoud en buitenonderwijs financiert en stuurt, legt de vinger op de wonde. Op hun site is te lezen dat olifanten in de afgelopen jaren niet door jagers maar net door bepaalde milieugroeperingen worden uitgebuit. Zij gebruiken de olifant om aan fondsenwerving te doen. Je leest op de site van SCI dat die milieugroeperingen ons willen wijs maken dat de Afrikaanse olifanten op het punt van uitsterven staan zonder ook maar het minste ondersteunend wetenschappelijk bewijs, enkel en alleen om geld in het laatje te brengen. (website)

WWF gaat een stukje verder en zegt openlijk dat zij voorstander zijn van het duurzaam gebruik van dieren (website). Ze hebben door ondervinding gezien dat bv. in Namibië, verschillende populaties olifanten, zwarte neushoorns en leeuwen net groter worden door 'sustainable' met de soorten om te gaan. Als je de jagerij laat betalen om aan beheer te doen, dan heb je een win-win situatie waarbij de lokale bevolking profiteert en waarbij meer rangers kunnen ingezet worden om stroperij tegen te gaan.


Laat ons eindigen met de hoop uit te spreken dat zowel jagers als natuurorganisaties mits ze allebei een hoop water bij hun wijn doen, ooit kunnen samenwerken want nogal wat speerpunten komen van beiden overeen.


Met weidelijke groet, Kristof552 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Ja...hier noemt men zich ook wolven ( expert ??? ) kennen totaal niets van deze mooie dieren die hier niet op hun plaats zitten en die hun zelf gekweekt gevoederd en uitgezet hebben zoals vele ander soorten wat verboden is , laat maar eens een poedel zonder leiband lopen , je hebt zo een pv , laat je hond in bos maar eens zijn gang gaan , mag allemaal niet want ze verstoren de ander dieren , wolven dus niet ??? wacht maar tot ze wat talrijker zijn . Een kind voelen zij ook aan als makkelijke prooi , men moet die dieren niet doden of opsluiten als het zo ver komt ( binnen een paar jaar ) wel h…

Like
bottom of page