top of page

Aan Dirkske Draulans...Beste Dirk,

Na het lezen van jouw volledig aan mij en m’n website gerichte bericht op je facebookpagina, kan ik je vooreerst zeggen dat ik heel blij ben dat je toch nog kan lachen! Door de stortvloed van zure en sarcastische proza die we de laatste jaren van jou kunnen lezen, had ik heel sterk de indruk gekregen dat je mondspieren verstramd (of verlamd) waren. Ik ben enkele jaren geleden oprecht medelijden met je beginnen krijgen. Het is zeker niet allemaal kommer en kwel want ik geniet wel enorm van je schrijfsels over broedvogels en je passie voor de natuur maar dit geheel terzijde.

Wat je bericht zelf betreft, laat mij even verduidelijken: het is geen nieuwtje voor jou dat de grote meerderheid van de Vlaamse jagers geen voorstander is van de wolf in het ons versnipperde, volgebouwde landschap maar aangezien ze hier nu toch rondlopen, wou ik op een ludieke manier eens horen wat men vond van het idee om in plaats van alle weides af te spannen met een dure wolf-werende afsluiting, we de wolven gewoon op een groot, niet bebouwd stuk grond achter die dure wolf-werende afsluiting konden zetten? Iedereen weet ondertussen toch dat Noëlla zich samen met haar 7-tal welpen op de Pampa Range in Houthalen-Helchteren bevindt? We zouden ons dus een pak discussies en ruzies kunnen besparen door het op die manier te doen. Stom van mij, i know.

Toen ik zag dat er, nadat de poll een week online stond en een kleine 1000 stemmen (80% zag de wolf liever achter draad) had gegenereerd, plots op een uur tijd zo’n 1000 stemmen kwamen die voor de volle vrijheid kozen, wist ik dat er iets aan het handje was. Daarop heb ik inderdaad de poll offline gehaald. Et alors?

Uiteraard is er meer dan een handvol mensen die de wolf welkom heten maar ik vraag me af of al die mensen eigenlijk de volle impact van de wolf kunnen en willen inschatten. Vandaag zag ik bijvoorbeeld een bericht passeren over de problemen bij een aantal dierentuinen door de coronacrisis. De dierentuinen opteerden om enkele dieren te euthanaseren (en waarschijnlijk te voederen aan andere dieren die het moeilijk hebben). Ik weet dat ik dan de commentaren die onder het artikel staan, beter niet lees maar helaas, het vlees was weer eens zwak. Nogal wat mensen riepen in hoofdletters dat men in plaats van die dieren een spuitje te geven ze hen veel beter gewoon de vrijheid zouden geven. Dan krijg ik spontaan medelijden. Met die mensen welteverstaan. Ik ben slim geweest en heb mij weerhouden om commentaar te geven. Dat zijn dan ook meestal de mensen die de wolf welkom heten. Mensen zijn vaak de realiteitszin volledig kwijt.

Dan wat het beeld van die contemplatieve blanke man met zijn opvallend horloge en verrekijker betreft…Ik heb op die foto inderdaad geen wapen vast. Elke zoveel weken verandert die foto en geloof me, er zijn er al verschillende geweest mét wapen. Ondanks het feit dat een wapen wel degelijk een essentieel onderdeel van het jagen uitmaakt, heb ik toch veel vaker een verrekijker in de hand dan een wapen. Maar ik snap waar je naartoe wil en heb om je een plezier te doen, een wapen op m’n rug gehangen. Het doet me wel pijn dat je zelfs zonder mij te kennen, denkt dat ik een kille nare blanke man ben die er een ongelofelijk plezier in schept om dieren af te knallen. Helaas. Ik moet je ontgoochelen. Ik ben heel graag in de natuur. Zowel om er te observeren, te werken als om er te genieten van de stilte en ja, ook om er te jagen. Ja, ik jaag echt graag alleen is jagen niet enkel die fractie van een seconde dat je je vinger kromt om een duif uit de lucht te schieten. Jagen start bij het klaarmaken van je gerief en eindigt als je samen met je gezin die duif die je geschoten hebt als vol-au-vent kan verorberen. Dat wij door dat plezier ook aan biotoopverbetering doen is toch mooi meegenomen. Niet?

Helaas verval je op het laatst van je bericht ook weer in haatdragende en opruiende taal door opnieuw de vinger richting jagers te wijzen ondanks het feit dat er tot op vandaag nog steeds geen enkel bewijs is. Er zijn nochtans voldoende andere groepen mensen die veel meer te winnen en veel minder te verliezen hebben met het doden van een roofvogel of wolf dan een jager. Ik weet het niet en zal dus niet met de vinger wijzen. Mocht blijken dat het effectief een jager was, dan beloof ik je dat ik op mijn blog, ook hem of haar zal aanpakken. Echt Dirk, ik hoop dat je, net als ik jouw bericht helemaal gelezen heb, jij ook het mijne helemaal zal lezen. Heb je zin in een babbel bij een frisse pint en wil je mij echt leren kennen, je weet me te vinden.

Met weidelijke groet, Kristof met het opvallende horloge.

Voor zij die het bericht van Dirk niet gezien hebben : https://www.facebook.com/dirk.draulans.18/posts/740120290135244

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page