top of page

Om eens over na te denken...Onlangs kwam een youtube-filmpje voorbij waarbij ik onmiddellijk opnieuw aan de hele hetze moest denken die nog steeds in ons apelandje voor veel beroering zorgt, namelijk het onverdoofd slachten. In Zwitserland vroeg een landbouwer een vergunning aan én kreeg die ook om de koeien die hij wil slachten, te schieten met een karabijn.

Geen vervoer naar het slachthuis en de hectische omgeving die daarmee gepaard gaan want dat zijn voor de dieren absolute stressfactoren die lijden veroorzaken en daarnaast hebben ze ook een negatieve invloed op de kwaliteit van het vlees. Landbouwer Nils Müller heeft van de veterinaire overheid een beperkte vergunning ontvangen waarmee hij 10 slachtingen mag doen op zijn weiland, dat bij het bedrijf hoort. Door dit dier-vriendelijke systeem blijven de slachtdieren tot aan hun dood in hun vertrouwde omgeving. Voor deze vernieuwende methode heeft Müller (uiteraard wel in bezit van een geldige jachtakte) een apart weiland met hoogzit van waaruit hij de dieren kan schieten. Onmiddellijk na het schot moet het rund met een voorlader worden opgetild zodat het snel kan leegbloeden en met een speciale aanhanger brengt hij het dier naar de dichtsbijgelegen slager. Van schot tot verwerkt vlees duurt hier maximaal een uur. Deze manier van 'slachten' in de wei is een niche voor landbouwers die hun product rechtstreeks verkopen en waarbij zij vooral bezig zijn met het welzijn voor het dier en de kwaliteit van het vlees.

Een dikke duim van mij heeft hij in ieder geval al!

Klik hier voor de reportage

Met weidelijke groet, Kristof


79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page