top of page

Ze zijn zo lief meneer...

of niet?

Dat het onze Vlaamse overheid menens is met de wolven, is ondertussen wel voor iedereen duidelijk. Dat men ondanks de heel zware economische corona-recessie die er aankomt, kosten noch moeite spaart om deze predatoren te beschermen, doet menig weldenkend mens toch serieus de wenkbrauwen fronsen.

De dieren krijgen een wel heel extreme bescherming want ANB natuurinspecteurs, verschillende politiediensten en militairen worden door onze overheid in hoogste staat van paraatheid gebracht en wie het toch in zijn hoofd zou halen om een wolf te doden, mag zich aan 5 jaar gevangenisstraf en een boete van €4.000.000 (u leest het goed, vier miljoen euro) verwachten. 

Dat de overheidsdiensten in hoogste staat van paraatheid staan, bleek afgelopen week. Verschillende Limburgse jagers lieten weten dat ze tijdens de bokken- en everzwijnenjacht (na het lossen van een schot) binnen de paar minuten alle diensten rond zich hadden om hen aan een heel grondige controle te onderwerpen. Niets mis mee uiteraard maar het toont de nervositeit. Het gaat om jagers die in de directe omgeving van het militaire schietveld van Houthalen-Helchteren (Pampa Range) jagen. Dat doet het vermoeden dat het hol van Noëlla zich daar zou bevinden, alleen maar versterken. Wat dan wel weer vreemd is, is dat verschillende andere jagers August al enkele dagen op 10-15km van de Pampa Range zien rondlopen. Dit werd ook aan ANB doorgegeven. 

 

"Er moeten en zullen wolvenroedels in Vlaanderen komen! Koste wat het kost"

Er moeten en zullen wolvenroedels in Vlaanderen komen. Koste wat het kost! Dat minister Demir bij de mogelijke gevolgen van de aanwezigheid van (verschillende) roedels niet echt stil lijkt te staan, doet opnieuw de wenkbrauwen fronsen. Raad vragen aan iemand die een heel businessmodel op de wolf geënt heeft en dus heel veel te winnen heeft met de komst en met het in de belangstelling houden van de wolf, lijkt ons ook nogal dubieus.

Ook in de pers wordt in zo goed als elk artikel verwezen naar de website van Welkom Wolf en dat waarnemingen en aanvallen aan 'wolvenexpert' Loos kunnen gemeld worden. Is het niet de taak van de overheid (INBO en ANB) om dergelijke zaken op te volgen en te delen met het grote publiek?

 

In tegenstelling tot de houding van Nederland op het gebied van communiceren (link), is in Vlaanderen momenteel nergens te vinden welke aanvallen waar plaats vonden en wie de 'daders' van de verschillende slachtpartijen waren. Wat met openbaarheid van bestuur? Dat men jagers verwijt overal complottheorieën in te zien, is voor een heel groot deel te danken aan de gesloten houding hierover. Afgelopen week stelde ik aan een Vlaams volksvertegenwoordiger de vraag of en waar men dit kan inkijken. Hopelijk komt daar snel een duidelijk antwoord op.

"Wat met jeugdkampen waar kinderen uit heel Vlaanderen naar het gastvrije Limburg voor afzakken?

Onze 'wolvenexpert' blijft er ook op hameren dat schapen per grote uitzondering wel eens door een wolf per abuis zullen gegrepen worden en mocht dat sporadisch eens voorkomen, dat dat dan ook de schuld van de schapenhouder is want hij kocht geen 'wolfproof' afsluiting (te koop bij Welkom Wolf)! Nog volgens onze 'wolvenexpert' moeten we daar ook gewoon mee leren leven. Raar dat de laatste 2 jaar in Vlaanderen naast tientallen schapen ook verschillende alpaca's, lama's, kalveren en veulens gegrepen en/of verwond werden? En dat door enkele wolven die Vlaanderen 'rijk' is. Wat zal dat geven als we straks met verschillende roedels rekening moeten houden? En wat met jeugdkampen waar kinderen uit heel Vlaanderen naar het gastvrije Limburg voor afzakken? Kinderen die via de media te horen krijgen van onze 'wolvenexpert' dat wolven heel schuwe dieren zijn en mensen altijd zullen mijden. Dat ze er zeker niet bang voor moeten zijn en dat ze al heel veel 'geluk' zullen moeten hebben om ooit een wolf te zien! Een 'wolvenexpert' die ook zonder blozen zegt dat er in de geschiedenis wel eens mensen werden aangevallen maar dat dat extreme uitzonderingen zijn. Het toont in elk geval duidelijk aan dat dit absoluut geen expert is. Dergelijke verklaringen zijn naast heel dom en naiëf, vooral heel gevaarlijk. 

Dat de beweringen van de zelfverklaarde 'expert' allesbehalve kloppen, kan je lezen in een Europees onderzoeksrapport. Verschillende Europese wetenschappers bestudeerden de gedocumenteerde aanvallen op de mens. Het gaat (alleen al voor Europa) om verschillende duizenden aanvallen (waarvan 40% dodelijk)  maar omdat het enkel de gedocumenteerde zijn, zal het in werkelijkheid wel om een veelvoud gaan. Uiteraard dateren de meeste aanvallen uit de 18de en 19de eeuw want wolven werden halverwege de 19de eeuw zo goed als uitgeroeid in Europa. Misschien had dat ook wel een goeie reden? 

We zien gelukkig dat de publieke opinie stilaan begint te veranderen en er meer en meer kritische stemmen te horen zijn. Onlangs las ik een column van Geesje Rotgers, een Nederlandse onderzoeksjournaliste die dezelfde kritische blik heeft als vele landbouwers, hobbykwekers en bezorgde burgers. Zij stuurde me het bewuste rapport door alsook een interessant artikel.

"Is de komst van de wolf wel zo'n goed idee en is er überhaupt voldoende plaats in de lage landen?"

'Wolvenexperten' aanzien ons jagers als paramilitaire wolvenmoordenaars en blijven ons zonder enig bewijs nog steeds met de vinger wijzen als het over het verdwijnen van wolvin Naya gaat. Als je er even over nadenkt, dan moet je wel tot de conclusie komen dat zij uiteindelijk meer te winnen hebben bij het verdwijnen van één wolf dan 'de jagers'. Voor zij die interesse hebben, lees ook even de open brief daarover op de blog. Ondanks deze aanvallen naar de jagerij, hebben wij wel degelijk respect voor de wolf. Alleen durven ook wij openlijk de vraag stellen of de komst van de wolf wel zo'n goed idee is. Wolven die te dicht bij de bewoning komen (en we zien voldoende bewijzen dat dat nu al zo is) en die voor problemen zorgen, moeten net als in andere Europese landen, verwijderd kunnen worden. De grote vraag blijft: "Is er überhaupt voldoende draagvlak in onze toch wel heel dichtbevolkte lage landen voor deze toppredator?"

Met weidelijke groet,

Kristof Vandewoestijne

bottom of page