top of page

Over reeën en wolven…


Gisteren kwamen 2 berichten binnen waarbij de rimpels op mijn gezicht nog eens een goeie stretchoefening kregen. Het eerste bericht zei dat heel binnenkort de jacht op ree in alle militaire- en ANB-gebieden en op de licentiejachten in Vlaanderen, volledig gesloten zal worden. De reden? Onze overheid vreest blijkbaar dat jacht ervoor zal zorgen dat er niet genoeg prooidieren meer zullen zijn voor de wolf. Heel bizar. In tegenstelling tot het uit de hand aan het lopen probleem met de everzwijnen, is de populatie reeën in Vlaanderen, net door het goeie beheer van de jachtsector, heel goed. In het overleg tussen ANB en de lokale jagers van 05/04/2018 staat duidelijk dat de wolf nooit invloed zou hebben op de jacht. Tot zover de beloftes. Als je daarenboven bedenkt dat onze overheid het draagvlak voor de wolf bij de bevolking probeert te vergroten door te verklaren dat de wolven het everzwijnenprobleem zullen aanpakken, dan lijkt deze beslissing toch al te gek voor woorden? Waarom dan een jachtverbod voor ree opleggen? Zou het kunnen dat de overheid de claims voor everzwijnenschade liever op de nek van de jager schuift? Ik had exact hetzelfde gevoel toen WBE Westland en WBE De Reynaert een jachtverbod voor de hele WBE aangesmeerd kregen. Op welke soorten sloeg het verbod? Juist, op die soorten die geen, of zo goed als geen schade aanrichten. De jacht op houtduif (die verantwoordelijk is voor de meeste schadeclaims) werd niet verboden…

Plots blijken wolven nu toch het everzwijnenprobleem niet aan te zullen pakken en moet de jacht op het ree dan maar verboden worden zodat reeën als wolvenhapje kunnen dienen…Benieuwd of wolven even goed aan beheer zullen doen als jagers. Op de Veluwe liepen zo’n 300 moeflons rond die voor natuurlijke begrazing zorgden. De paar wolven die er sinds kort rondlopen hebben het bestand reeds verslonden. Zo snel kan een gezonde populatie verdwijnen. Moeten andere soorten wijken voor de komst van grote roofdieren?

Om er zeker van te zijn dat het bericht klopt (we willen uiteraard geen fake-news verspreiden) hebben we ons oor dan discreet te luister gelegd bij verschillende mensen binnen ANB. Mensen die van dergelijke beslissingen zeker op de hoogte moeten zijn. Zij bevestigden, noch ontkenden, maar alles wijst er dus op dat dit bericht wel degelijk klopt. Door voor een dergelijke reden een jachtverbod op ree in te stellen, neemt men bovendien ook nog eens het al kleine en fragiele draagvlak voor de wolf bij de jager volledig weg. Er werd hierover ook geen enkel overleg gepleegd met onze sector terwijl er in de ANB-verslagen die wij doorgestuurd kregen, wel degelijk staat dat er telkens overleg zal gepleegd worden met de jachtsector indien er aanpassingen zouden komen. Tot zover de beloftes.

Het 2de bericht dat mij ter ore kwam, is iets wat al enkele jaren aan de gang is, maar wat nu blijkbaar in een stroomversnelling komt. Een belangrijke speler op de markt van betaalterminals wil alle overeenkomsten met jacht- en wapenhandelaars stopzetten gezien hun gewijzigde beleid. Wapenhandel is voor dit bedrijf blijkbaar een “onacceptabele activiteit” ofschoon de wapensector perfect conform de wetgeving handelt. Daarnaast sloot een grootbank onlangs ook de rekeningen van een wapengroothandel wegens hetzelfde ontwapeningsbeleid! Er zijn ondertussen verschillende grootbanken waar je als wapenhandelaar ook gewoon geen rekening meer kan openen. Moeten die banken dan ook niet consequent zijn en ook de rekeningen en leningen van slachthuizen en warenhuizen opzeggen? We kunnen dit enerzijds aanklagen, maar anderzijds kunnen we met onze sector ook actie ondernemen. Mochten we met z’n allen (en dan bedoel ik niet enkel de wapenhandelaars) overschakelen naar een bank die wel met wapenhandelaars wil samenwerken? De grootbanken zullen hierdoor waarschijnlijk niet onmiddellijk in de problemen komen, maar we maken dan wel duidelijk dat wij absoluut niet akkoord zijn met deze manier van handelen!

Langs de ene kant een ontwapeningsbeleid invoeren om het jachtwinkels onmogelijk te maken en anderzijds wegkijken voor de oorlogswapens die de fabriek van FN Herstal produceert. Naast hypocriet, is hetgeen grootbanken en betaalterminalbedrijven doen, ook onaanvaardbaar!

Waarom neemt men tegenwoordig meer en meer dergelijke compleet irrationele beslissingen? Heeft het te maken met de overdreven emotionele houding die westerlingen hebben ten opzichte van de dood? Met het vermenselijken van dieren? Met het kopen van schuldenvrij vlees? Waarom zouden wij als mens, die net als andere predatoren gewoon deel uitmaken van de natuur, geen dieren mogen doden voor consumptie of ter bescherming van teelten en gewassen (en ze dan consumeren)? Waarom hebben lobbygroepen geen probleem met bijvoorbeeld wolven die dieren ‘vermoorden’ en opeten. Waarom is er geen probleem met surplus-killing (veelvoorkomend gedrag bij roofdieren waarbij meerdere prooien gedood worden zonder dat ze opgegeten worden) terwijl men blijkbaar wel een probleem heeft met jagers die op een zo humaan mogelijke manier dieren doden? Wanneer stopt deze hypocriete houding? Wij moeten er met zijn allen voor zorgen dat we dergelijke zaken aan de kaak stellen! Feel free to share!

p.s. Is er na anderhalf jaar (duur) onderzoek eigenlijk al enig nieuws in verband met de verdwijning van wolvin Naya? Ondanks het feit dat zowat overal in de pers verscheen dat men zeker was dat ze ‘vermoord’ was door de kogel van een jager en dat enkele ‘wolvenexperten’ uitvoerig lieten optekenen dat zij wisten wie het gedaan had (en dat die persoon nog steeds jaagt), is tot op dit eigenste moment, geen enkel, maar dan ook geen enkel spoor, of ook maar enig bewijs geleverd…De hele jachtsector heeft door deze aantijgingen serieuze imagoschade geleden zonder dat daar ook maar enige vorm van vergoeding is voor gekomen…

Met weidelijke groet, Kristof

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page