• wat-icon
 • zon-icon
 • maan-icon
 • opening-icon
 • info-icon
 • kalender-icon

massamoordenaar?

 

Nadat eind augustus het nieuws bekend raakte dat Nieuw-Zeeland in bepaalde regio's de kat wil verbieden, kwam ook het probleem van de kat bij ons weer onder de aandacht.

Kattenbaasjes zullen dit misschien niet kunnen appreciëren maar we kunnen niet blind blijven voor de verwoestende impact. We kunnen Nieuw-Zeeland ook niet vergelijken met onze lage landen maar feit blijft dat er een gigantische druk wordt uitgeoefend op onze plaatselijke fauna. Dat katten jagers zijn, daar is iedereen zich van bewust. Dat katten echte massamoordenaars zijn, daar zijn velen zich jammer genoeg veel te weinig van bewust. Na een studie in Australië, werd ook in Amerika een studie gedaan om in te schatten hoeveel dieren sterven door onze harige huisvriend. In Amerika wordt het aantal huiskatten op 120 miljoen geschat en jaarlijks doden zijn tussen de 1,4 en 3,7 miljard vogels en tussen de 6,9 en 20,7 miljard andere zoogdieren. Het onderzoek werd gedaan met behulp van een mini-camera die aan de kat werd vastgebonden. Daaruit bleek dat één kat gemiddeld 70 tot 200 prooien per jaar vangt. Als we weten dat er een 5,5 miljoen katten rondlopen in België en Nederland, dan is de rekensom snel gemaakt.

Jachtsite heeft in het verleden meermaals via social media opgeroepen om mensen te sensibiliseren om hun kat 's nachts binnen te houden en als ze hun kat overdag toch vrij laten rondlopen, ze ook steeds een halsbandje met belletje aan te doen zodat minder kleine dieren een zinloze dood moeten sterven. 

Een mooie reportage door BBC over het geheime leven van de huiskat...

We zijn gelukkig niet alleen die hiertoe oproepen. Iemand die zich ook profileert in de strijd tegen verwoestende effect van loslopende katten, is Roland Van Liefde. Roland is CEO van WBE de Vlaamse Ardennen, de grootste WBE van Vlaanderen met een bejaagbare oppervlakte van om en bij de 26.000ha. 

"Verloren gelopen katten of gedumpte exemplaren vormen een bedreiging voor het vogelbestand, en dat beseffen eigenaars niet altijd even goed." zegt Roland. "Afgelopen week verscheen op Facebook het verhaal van Tine Goessens, een jonge vrouw uit Zwalm die haar vermiste kat terug vond in een kooi midden de velden. Ze sprak over het werk van jagers en gaat klacht bij de politie indienen tegen onbekenden."

 

Over het individuele geval wil Roland niet uitwijden want hij kent de exacte details niet. Maar de problematiek ligt hem wel na aan het hart. "Zeker in de vakantie, als de mensen op reis vertrekken, merk ik een verhoogd aantal uitgezette katten en honden op jachtterreinen (zie ook de noodkreet van de dierenasiel in deze periode). En geloof me: dat is geen goed nieuws. Noch voor de kat of hond natuurlijk, maar ook niet voor de jonge fauna", aldus Van Liefde. "Om te overleven pakken katten en honden namelijk alles: muizen, jonge hazen, vogels, patrijzen, fazanten, jonge reekitsen. En ze maken daarbij geen onderscheid tussen zeldzaam of veelvoorkomend. Dat is frustrerend, omdat jagers doorheen het jaar veel inspanningen leveren om een gezonde populatie te krijgen en deze te vrijwaren voor de toekomst. Katten (en honden) kunnen een populatie decimeren en zelfs uitroeien. Mensen die de jacht kennen weten dat jagen niet zo maar schieten is op alles wat beweegt. Een jager mag verwilderde katten vangen in zijn jachtterrein. Dat laat de wet toe. Daarna wordt die naar het asiel gebracht. Waarbij, vreemd genoeg, de jager moet opdraaien voor de kosten, wat natuurlijk niet kan. Eigenlijk moeten de gemeentebesturen dat bekostigen." Een standpunt dat naast Jachtsite, ook Hubertus Vereniging Vlaanderen deelt.

 

En wat met huiskatten? "Die moeten volgens de wet meteen vrijgelaten worden maar als het diertje geen halsbandje draagt, valt een huiskat moeilijk te onderscheiden van een verwilderd exemplaar", geeft Van Liefde toe. "En ik bezit ook geen machientje om te kijken of die wel of niet een chip dragen."

"Eigenaars die hun kat kwijt raakten, kunnen altijd bij ons een signalisatie nalaten", zegt Van Liefde. "Maar tegelijk wil ik iedereen die een kat bezit, oproepen om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Sluit je kat minstens op tijdens de nacht, laat het beestje niet zomaar loslopen, hou een oogje in het zeil, en vind het niet normaal dat het zomaar voor enkele dagen verdwijnt. Een duidelijk zichtbaar halsbandje met belletje kan reeds heel wat dierenleed besparen. Weet wat uw kat of hond kan aanrichten. Dat hoort bij je taak als dierenliefhebber met respect voor de in de natuur levende wilde dieren. Ik kreeg sedert de publicatie van de kattenartikels  reeds een 7-tal allerminst lieve telefoontjes (ook privé-nummers en als ik naar hun identiteit vraag, menen zij dat dit niet aan de orde is) van boze kattenliefhebbers die vinden dat wij alle vermiste katten afschieten en een serenade van moordenaars is soms bijgevoegd. Het zijn dus zinloze discussies waarbij het enige wat zij willen is dat hun katten een onbeperkte bewegingsvrijheid hebben dag en nacht, de rest van de fauna is voor hen niet van belang. Ik ga niet meer antwoorden op deze telefoontjes en ga hen laten weten nog slechts te woord staan als antwoord via mail op onze website."

Roland heeft ook nagedacht om dit kattenprobleem via de commissie dierenwelzijn te  formuleren (niet beperkend uiteraard) :

 

1) De huidige wetgeving dient uiteraard toegepast te worden. (chips enz…)

2) Katten moeten een fluobandje met belletje EN een kokertje met hun identiteit dragen.

3) Katten dienen ’s nachts te worden opgesloten.

4) Op meer dan 150 meter van huizen moet een beëdigde veldwachter ze kunnen afmaken.

5) …

Indien katten worden gevangen in vallen door jagers :

1) Wettelijke verplichting om dagelijks te vallen te controleren.

2) Ingeval aan de punten 1 tem 3  voldaan is, wordt de kat (hond) naar een asielcentrum gebracht op kosten van de eigenaar samen met de verplaatsingskosten.

3) Ingeval niet voorzien van vorige verplichtingen, dan moet de kat afgemaakt kunnen worden.

4) …

 

Dat het niet enkel jagers zijn die het probleem van de loslopende kat zien kan je in onderstaande artikelen terugvinden. Laat ons allen voor meer biodiversiteit gaan en niet enkel naar onszelf en onze kat kijken. Honden moeten ten allen tijde aangelijnd worden, maar waarom mogen katten nog steeds vrij rondlopen?

 • wordpress-wit
 • Facebook - White Circle
 • Twitter - White Circle
 • Google+ - White Circle
 • Pinterest - White Circle
 • Instagram - White Circle
 • Fireflies-wit
JLLC UNI.png
bowhunt.png
Biocrea logo-02b.png
logo-wit.png

© Copyright 2018 all rights reserved by Jachtsite.