top of page
jacthoornlessen Jachtwacht (16b).jpg

CONSTANTIA ET LABORE

 

Door volharding en inspanning. Onze manier van denken, onze manier van handelen.

Interesse in ons gezelschap? Lees hieronder onze jonge geschiedenis en visie. 

Korte geschiedenis van de jachtwacht

Het idee om jachthoorn aan te leren speelde al enkele jaren. Het is een instrument dat bij de jacht hoort. Een tableau zonder jachthoorn, is maar een half tableau. Die laatste eer aan het wild is belangrijk en moet zoveel mogelijk gestimuleerd worden. Omdat de keuze van het soort jachthoorn (trompe d'Orleans - Frans- en de Fürst Pless -Duits) vooral afhangt van de lesgever die je les wil/kan geven, werd het de Duitse Fürst Pless die ons door Werner Vitt zou aangeleerd worden.  We richten met onze groep dan ook 'De Jachtwacht' op en we komen 2-wekelijks samen voor lessen of repetities op domein Calmont met deze toffe groep die ondertussen goed aan elkaar hangt. Samen komen we verder!

Korte geschiedenis jachthoorn

De jachthoorn heeft een lange geschiedenis als instrument. Eerst was het vooral een signaalinstrument met maar één toon. Signalen bestonden toen alleen uit lange en korte stoten. In de tijd van Karel de Grote krijgt de jachthoorn een plaats in de adellijke jacht in West-Europa. De jachthoorn ‘groeit’ ook verder: hij wordt langer, waardoor er meer tonen uit kunnen komen. En de signalen ook uit meerdere tonen kunnen bestaan. 
Na de overstap van natuurhoorns naar gefabriceerde metalen hoorns ontstaat in West-Europa, in Frankrijk, eerst de trompe de chasse. Weer later gaat de jachthoorn uiteen in een Franse traditie: de Trompe d'Orleans, terwijl in Duitsland de Plesshoorn een geheel eigen plaats heeft verworven. een geheel eigen plaats verworven.

Bij de jacht

Vooral de parforcehoorn en de Plesshoorn worden nu gebruikt om mee te communiceren tijdens een jachtdag (de aanvang van de drift, einde schieten, drijvers verzamelen en het halalli). Is er succesvol gejaagd, dan is de hoorn in gebruik bij het tableau om de dood-signalen te blazen. Tijdens zo een jachtdag wordt de hoorn ook wel eens gebruikt om: elkaar te begroeten, het “zum Essen" te blazen of om afscheid te nemen. Daarnaast zijn er nog de vele fanfares en muziekstukken en niet te vergeten de Hubertusmissen in vele varianten.

obiit.png
lessenreeks1.png

JACHTWACHT CALMONT

Waar gaan de lessen en repetities door?

Onze thuisbasis is het jachthuis van het prachtige kasteeldomein Calmont. Knoktstraat 6 te Kluisbergen

Wanneer gaan de repetities door?

Op woensdagavond 1 februari 2023 starten we met een nieuwe repetitiereeks. Er zijn 3 groepen (Gevorderden, beginners en parforceblazers) en de lessen gaan om de 2 weken door van 19u00 tot 20u30.  Er is telkens ook een korte pauze. Na de 2de oefenavond (15/02/2023) kan er niet meer ingeschreven worden.

Wanneer gaat de nieuwe de lessenreeks door?

Vanaf september starten we opnieuw met een lessenreeks van 10 onder begeleiding van Werner Vitt. De lessen gaan net als de repetities om de 2 weken door van 19u00 tot 20u30.  Er is telkens ook een korte pauze. 

Overtuigd?

Ben je overtuigd om deze uitdaging aan te gaan?

Bel Olivier op 0473 83 05 30 en we zien elkaar binnenkort!

Kostprijs

Voor (minstens) 10 repetitie-avonden (het kunnen er ook meer zijn) van 1u30 betaal je €100.

Voor 10 lessen onder leiding van Werner Vitt van 1u30 betaal je €180.

Daarnaast kan je in ons clubhuis terecht voor een drankje en hapje (verse spaghetti of lasagne) na de oefensessies.

JACHTWACHT KEMPEN

Waar gaan de lessen en repetities door?

De thuisbasis van de Jachtwacht Kempen ligt in Wuustwezel.

Wanneer gaat de lessenreeks door?

Op vrijdagavond 3 maart 2023 start de eerste tiendelige lessenreeks onder begeleiding van Jiri Vitt (zoon van Werner). Er is 1 groep van beginnende blazers. De eerste 3 lessen gaan wekelijks door, de overige gaan om de 2 weken door van 19u00 tot 20u30.  Er is telkens ook een korte pauze. 

Overtuigd?

Ben je overtuigd om de uitdaging aan te gaan in de Noorderkempen?

Bel Olivier op 0473 83 05 30 en we zien elkaar binnenkort!

Kostprijs

Voor de 10 lessen onder leiding van Jiri Vitt van 1u30 betaal je €180.

Daarnaast kan je bij Jiri ook terecht voor een drankje na de oefensessies.

Donker hout

Fürst Pless aankopen?

Een Duitse Fürst Plesshoorn of de grotere parforcehoorn. De Franse trompe d'Orleans leren wij (nog) niet aan.

Via onderstaande knoppen kan je je Fürst Pless rechtstreeks bestellen bij Musikhaus Korn in Duitsland of voor de Parforcehoorn bij de Nederlandse firma Kirstein. De Fürst Pless kan je bestellen voor de prijs van € 79,00 de Parforce kost € 412,00. Je bent uiteraard vrij om een duurder/goedkoper model te kopen 

roy-benson-bb-furst-pless-horn-mit-stimmzug-hh-101-1148609-rb701550-8CZR.png

Oefenen..

Deze stukken zijn relatief gemakkelijk thuis te oefenen. 

Begroeting
Jagers verzamelen
Aanvang van de jacht
Konijn
Haas
Ree
Edelhert
Everzwijn
Moeflon
Damhert
Vos
Vederwild
Jacht voorbij + Halali
Etenstijd
werner.jpg
werner.png

Foto's © Alain Meessen

Wie is onze lesgever Werner Vitt? We stelden hem enkele vragen...

Ik ben afkomstig uit Duitsland en bijna 46 jaar getrouwd met een Vlaamse vrouw.  In 1978 verhuisd naar België. Sinds 2009 heb ik tal van jagers het Plesshorn spelen geleerd. Ik heb het Belgische en het Duitse jachtexamen afgelegd en was gedurende 5 jaar verbonden aan het IJO als lesgever in West-Vlaanderen voor  kleinwild.

Vandaag ben ik niet meer aktief als jager ten gevolge van gezondheidsproblemen, maar wel als blazer bij jacht- en andere ceremoniën die gelinkt zijn aan het jachtgebeuren.

 

Wanneer kwam je voor het eerst in contact met een muziekinstrument en wat was de aanleiding ertoe?

Mijn eerste muzikale sporen heb ik op school verdiend op de leeftijd van 9 jaar, met de beroemde en beruchte blokfluit.   Gelukkig voor mijn familieleden duurde dit slechts 3 maanden.  Maar sindsdien liet de muziek mij nooit meer los.  Sindsdien heb ik heel wat muzikale wegen als autodidact bewandeld, tot in uiteindelijk in 2015 begon met de theoretische opleiding aan de muziekacademie.  Mijn eerste praktijk in die setting was bijna vanzelfsprekend het French Horn. 3 jaar later kwam er nog alt- en tenorsax erbij, compositieleer en nu in september ook nog piano.  Verder speel ik al 11 jaar Djembé in groepsverband en leerde ik mezelf jaren geleden banjo en mondharmonica.